Een Europees voedingspatroon bestaat voor 70-80% uit koolhydraten (suikers).

Dit is te veel als je diabetes hebt. Om koolhydraten te kunnen verwerken heeft je lichaam insuline nodig. Alleen de alvleesklier maakt dit aan. Heb je diabetes type 2, dan produceren de cellen van de alvleesklier onvoldoende insuline en ben je in de meeste gevallen minder gevoelig voor insuline (insulineresistent). Je kunt de suikers dan niet verwerken en dan komen ze in je bloedbaan terecht. Zo krijg je veel te hoge bloedsuikerwaardes en voel je je niet lekker. Bovendien krijg je dagelijks een schadelijke invloed van te hoge suiker op je bloedvaten, nieren, hart en kleine bloedvaten in je ogen en voeten.

Je krijgt medicijnen voorgeschreven om koolhydraten alsnog te kunnen opnemen. Vaak heb je steeds meer medicijnen nodig omdat je lichaam er steeds minder gevoelig voor wordt. Uiteindelijk moet je in veel gevallen ook insuline gaan spuiten. Ondertussen blijft je gewicht stijgen. Een koolhydraatarm dieet is een totaal andere manier om suikers in je bloedbaan te verlagen. Met een koolhydraatarm dieet ontlast je je alvleesklier en heb je steeds minder medicijnen nodig. Je voelt je daarom ook direct fijner.

– Annelies (54) –

Ik was 50 toen te horen kreeg dat ik diabetes type 2 had. Na 4 jaar moest ik bij mijn medicijnen insuline gaan spuiten, 34 eenheden Lantus. Toen heb ik aan de diabetesverpleegkundige gevraagd of ik doorgestuurd kan worden naar een diëtist. En nu ben ik een jaar bij Svetlana en heb een koolhydraatarm dieetadvies gekregen, 10 kilo afgevallen, insuline heb ik niet meer nodig, heb alleen nog maar medicijnen. Voel me weer goed. Daarnaast doe ik 4 keer per week doe ik fietsen en lopen, want bewegen is belangrijk.

Bourgondisch eten zonder koolhydraten

Het lijkt simpel: je stopt met suiker in je koffie en met snoepen, maar helaas zijn niet alle suikers zo duidelijk aanwezig. Je zou je verbazen hoeveel verborgen koolhydraten er in “gezonde” voeding zit. Daar moet je dus goed op letten. Voor honger hoef je gelukkig niet bang te zijn als je voor deze levensstijl kiest. De basis van de voedingsmiddelen bestaat uit proteïnes en vetten en die zijn erg verzadigend. Bovendien is koolhydraatarm dieet erg vezelrijk, wat ook bevorderend is voor het verzadigingsgevoel en een goede stoelgang.

– Dhr. van Zundert (65) –

Het was mijn bedoeling wat gewicht te verliezen. Door uw advies ben ik gestart met koolhydraatarm dieet, dit is mij supergoed bevallen, zelfs mijn vrouw deed mee en vond het ook geweldig. Gewicht verliezen was voor mij best gemakkelijk, een groot pluspunt was dat ik zelfs van medicijnen voor bloeddruk en voor cholesterol af was.
Gaat mij nog steeds gemakkelijk af en blijf goed op mijn gewicht. Van augustus 2016 tot april 2017 ben ik 17 kg afgevallen. Advies en begeleiding als heel goed ervaren en hierdoor ook supergemotiveerd. Koolhydraatarm dieet niet als straf ervaren door het goed advies en de lekkere recepten. Wat ik bereikt hebt, is dat ik mij een stuk prettiger voel en zelfs meer ben afgevallen dan dat ik zelf had verwacht en dit ook makkelijk kan volhouden. Hierbij wil ik Svetlana bedanken voor haar grote steun en begeleiding.

Wil jij een koolhydraatarm dieet doen? Dat kan met mijn begeleiding! Je krijgt een uitgebreide voorlichting over koolhydraten, we stellen samen weekmenu’s op en ik geef je handige tips om te starten.

Recepten en tips

Wekelijks koolhydraatarme recepten? Volg me dan op Instagram en Facebook!

facebookinstagram